De vorba cu campionii – Ion Lucian Ionut,  din Tartasesti- Dambovita

Sunt membru FCP din 2015, sunt presedinte la clubul Voiajorul Crevedia si concurez din 2015 porumbeii din sezonul cu puii. Suntem un club foarte puternic cu 40 membrii si obtinem rezultate foarte bune la nivel judetean si national.

Cateva din rezultatele notabile :

2021- Loc 9 crescator viteza national

2021- loc 11 national crescator demifond

2021-Loc  5 As Speed tineret National cu femela 6283-2020

2021 Loc 2 Provincial Speed Tineret

2021-Loc 4 crescator viteza provincial

2021-Loc 4 crescator provincial

2021- Loc 1 viteza tineret , loc 2 viteza tineret , loc 1 3 AS, Loc 1 si Loc 2 Demifond , Loc 2 si loc 3 General

2020- Loc 1, loc2 si loc 3  Viteza tineret judetean, loc 1 crescator pui , loc 2 crescator viteza, loc 3 crescator demifond

Si asa mai departe…..

Cum este alcatuita voliera ta ?

Voliera de zbor este alcatuita din 3 compartimente, masculi , female si pui.

Voilera de matca este tot din 3 compartimente alcatuita, unde sunt 12 perechi pe compartiment.

Originile porumbeilor mei sunt V.d. Bulck si Jos Cools pentru categoria viteza si demifond. Achizitionati de la tandemul Manole Victoras si Razvan din Dambovita si Cazacu Alexandru din Bucuresti, Olteanu Cosmin, Drapa etc….

Care sunt cele mai importante lucruri pe care le urmaresti la porumbei?

Cand imperechez porumbeii tin cont de “ Legea compensarii” adica mare cu mic, sau porumbei campioni cu porumbei campioni. Un criteriu important pentru mine sunt pedigreele. Sunt foarte atent la ce au porumbeii in spate si rezultatele acestora. Nu fac consangvinizari. Femela pe care am mentionat-o mai sus in rezultate, provine din imperecherea masculului Jan vd. Pasch cu femela V.d. Bulck 25043 -18 originala Cazacu Alexandru. Alta “pereche de aur ” care mi-a dat niste pui exceptionali cu care am obtinut loc 2 viteza pui si loc 2 si loc 3 cat. F, provin din imperecherea masculului orig. V.d. Bulck cu mama fiica din campion national orig.  Crescatoria Manole Victoras.

Concurez in jur de 40 porumbei maturi viteza-demifond si 20 fond-maraton, reproduc in jur de 100 pui anual. Selectez maxim 40 pui, primii 40 la categoria viteza. Toti puii concureaza tot sezonul si nu menajez niciodata, doar in caz de accidentari.

Ce sistem de joc folosesti ?

Concurez in sistem natural deoarece programul nu-mi permite vaduvia. Antrenez porumbeii la inceput de sezon in cursul saptamanii in jurul crescatoriei. Porumbeii de fond-maraton ii antrenez 3,4 antrenamente inainte de inceperea etapelor de fond apoi antrenez in jurul crescatoriei. Porumbeii de viteza ies afara dimineata, cei de fond ies la antrenament seara.

Incep hranirea porumbeilor cu Matador Super Start, cu o luna inante de inceperea antrenamentelor. In sezon, folosesc Super Start la inceput de saptamana apoi folosesc Matador Premium Athletic la jumatatea saptamanii si Matador Turbo Extrem in ultimile zile inainte de imbarcare. Ca produse in apa folosesc la recuperare Probac 1000 si Sehochol in apa. Dupa concurs 3 zile dau Backs TKK si Backs Oregano in apa. Alternez aceste doua produse la o saptamana.  La Jumatatea saptamanii folosesc Probac Energy cu Lecitin Oil de la Dr. Brockamp. Nu folosesc antibiotic in sezon. Tratez porumbeii de tricomonoza si cai respiratorii inainte de inceperea concursurilor cu minim 3 saptamani inainte.

dav

La inceperea primului fond, la porumbeii de fond si maraton folosesc Matador Start la inceput de saptamana ,  Matador Premium Marathon la incarcare si Matador Turbo Extrem cu cateva zile inainte de imbarcare. Adaug cateva alune pe mancare in ultimele doua zile…

Dupa intarcarea puilor, primele 3 saptamani inate sa iasa afara primec Matador Premium Super Start pentru costructia musculaturii si acumularea de energie in corp pentru zbor, dupa care pana la incheierea sezonului cu puii, folosesc doar Matador Premium Start.

In apa, la pui, 3-4 zile pe saptamana primesc TKK si Oegano de la Backs.

Puii concureaza dupa metoda natural. Nu folosesc metoda intunericului deoarece am observant ca nu naparlesc toamna cum trebuie. Puii dupa intarcare, fac un post negru de 3 zile, dupa care le dau minerale Ocean Gold cu Matador Mineral in combinatie, adaugate proaspat in fiecare zi.

Ce poti recomanda crescatorilor care sunt la inceput si doresc sa performeze?

Hrana buna, minerale de calitate in primul rand si cat mai putine antibiotice. Multi crescatori folosesc o mancare ieftina neechilibrata care duce la folosirea excesiva a antibioticelor. Hrana Matador dupa parerea mea face ca cel putin jumatate din problemele de sanatate ale porumbeilor sa dispara. Produsele Backs fiind produse naturiste pot fi folosite pe tot parcursul anului, fara sa cauzeze. Cred ca cel mai rapid mod de a ajunge la success este sa ai porumbei de calitate si hrana tot de calitate superioara.  Recomand sa se mearga pe mana specialistilor din domeniu si sa nu se dea antibiotice dupa ureche. Acestea dauneaza foarte mult. Vedem cum in fiecare an avem problema pierderii porumbeilor in exces. Acest lucru este cauza alimentatiei slabe si folosirea produselor in exces.