De vorba cu campionii – Iancu Marian

Numele meu este Marian Iancu, am 28 de ani, locuiesc intr-o localitate foarte apropiata de Bucuresti, mai exact in sat Bacu,  comuna Joita, judetul Giurgiu. Sunt membru columbofil la clubul sportiv CSC Chitila din judetul ILFOV de aproximativ 2 ani, iar pasiunea pentru porumbei as putea spune ca o am dintotdeauna, aceasta fiind “mostenita” de la tatal meu.


            Cateva din rezultatele mele sunt :
Rezultate Top 3 Judetean 2021
1 Categoria Demifond Maturi
1 Categoria Demifond Crescator
2 Cat. B.-Demifond 20-21
2 Cat.H – Maturi
3 AS Speed Palmares 20-21
3 General Crescator
3 Viteza Crescator
2 Maraton Tineret
2 AS Maraton Tineret
3 Maraton Grand Prix Tineret
2 Premii la Cat. Gold valoare totala 2000 lei

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este img-20211029-wa0000-1.jpg
1 Demifond Maturi 2021 / 2 Cat. B-Norma Olimpica Demifond , Loc 3 AS Speed Palamres 20-21


Cum este impartita voliera ta de reproductie ?
Dupa parerea mea, compartimentul de reproductie are un rol foarte important in obtinerea unor rezultate bune. In momentul de fata detin 20 de perechi in compartimentul dedicat reproductiei, 12 perechi fiind pentru categoriile viteza si demifond, iar restul pentru categoriile fond si maraton. Cele 12 perechi sunt in totalitate porumbei din crescatoria Tandemului Petrica Cocos si Robert Musat ce au in spate liniile de porumbei Leo Heremans, Leideman, Gaby Vandenabeele , Koopman.
Imperechez intotdeauna la inceputul lunii februarie, scot anual 80-100 pui, initial ii selectez “la mana” iar puii care nu se dezvolta corespunzator ii elimin, dupa aceea lucrul care ma determina sa merg mai departe cu ei sunt rezultatele obtinute la zborurile cu puii. Puii vor participa la toate concursurile inclusiv pana la 500 km. In ceea ce priveste alcatuirea cuplurilor de reproductie nu practic o consangvinitate foarte apropiata și consider ca,consangvinizarea foarte apropiata este necesara pentru obtinerea porumbeilor pentru reproductie nu si pentru porumbei care concureaza in campionat.In  ceea ce priveste alcatuirea cuplurilor de zbor le permit pasarilor sa-si aleaga partenerul din placere,scot pui din zburatori la inceputul sezonului si cresc cel putin un pui pana la inceputul concursurilor. Acest lucru ii face mai atasati de cuibul lor.

Ce sistem de zbor si antrenment folosesti ?
Sistemul de zbor este sitemul vaduvie si cred ca acest sistem obtine cele mai bune rezultate si motiveaza cel mai bine masculii. Zbor vaduvie dubla dar pun accent mai mult pe zborul cu masculii. Antrenez porumbeii de 3 ori pe saptamana pana la 60 km inainte de inceperea concursurilor iar cand nu merg la antrenamentul din teren,in fiecare dimineata ii antrenez lasandu-i sa zboare in jurul crescatriei 30-40 de minute, uneori in teren ii eliberez si individual. Procedand astfel cu porumbeii de viteza-demifond, acestia intra in forma maxima inainte de concursuri.
 Daca consider ca motivatia scade pe final de sezon, ii voi lasa sa se imperecheze iarasi. In acest fel am obtinut locul 1 pe lansare la etapa de Palanca in 2021. Pentru porumbeii de fond si maraton, sistemul ramane la fel pana la al doilea concurs de fond. Metoda de antrenament difera insa,la fiecare 2-3 saptamani grupul de porumbei de fond-maraton vor face un antrenament cu lasnsare de la 100 km. In rest acestia zboara in fiecare dimineata cel putin o ora de la ora 07-08.  

Cum hranesti porumbeii tai?
            Din punctul meu de vedere, hranirea este foarte importanta si pun accent pe calitatea amestecurilor. Exista o diferenta intre hranirea porumbeilor ce participa la concursutri si cei care reproduc.

Pentru pregatirea porumbeilor de viteza-demifond, la antrenamente inainte de concursuri, hranesc cu Matador Premium Start dimineata si seara, in aceeasi cantitate. Cu acest amestec antrenez masculii pana la inceperea concursurilor. In zilele dintre concursuri, hranesc la jumatatea saptamanii cu amestecul Matador Premium Athletic iar spre sfarsitul saptamanii hranesc cu Matador Premium Turbo Extrem. Aceasta combinatie de hranire, mai intai detoxifica sangele de substantele din suplimente, reface masa musculara pentru concursuri si in final umple rezervoarele de energie pentru zboruri.  Trecerea de la un amestec la celalalt se face treptat.  Pentru recuperare folosesc HIP 100, sedochol, Imunol. Nu ma axez pe un anumit producator ci incerc sa aleg de la fiecare cel mai bun produs. Cand consider ca zborul este mai greu adaug unele vitamine,energizante ca Blitzform, Probac Energy,Belgasol.  Dupa fiecare zbor porumbeii primesc tratament pentru tricomonoza sau respiratie. Sunt atent la dificultatea zborurilor si conditiile climatice. In functie de acest lucru intervin cu tratamentele corespunzatoare.

Matador Premium Turbo Extrem

Cand porumbeii au avut un concurs usor, hranesc cu  Premium Start iar la jumatatea saptamanii fac un antrenamet la 50 km pentru a le mentine forma optima pentru urmatorul concurs. Cand zborul este mai dificil, hranesc porumbeii dupa concurs cu Matador Turbo Extrem pentru ca acestia sa-si refaca energia necesara pentru urmatorul concurs.  Pentru mine mineralele sunt foarte importante de aceea ofer minerale in fiecare zi in boxa fiecaruia. Recomand mineralele Matador Ocean Gold pentru ca au tot ce le trebuie pentru intregul an si sunt bine mancate de porumebi.


Ce pregatiri faci pentru sezonul rece?
Incepem cu schema de tratamente preventive pentru viermi, coccidioza,tricomonoza. In final administrez un tratament pentru salmonela urmad o cura de detoxifiere si administrare de probiotice si vitamine. In final fac vaccin contra paramixovirozei si anume Nobilis P201.
In concluzie, vreau sa mentionez ca pentru aceste rezultate obtinute pana in prezent nu am utilizat anumite retete secrete sau sa fac ceva deosebit pentru porumbei. Dar tot ansamblul lucrurilor facute bine, adica cele ce am spus mai devreme, au dus in cazul meu,la rezultate remarcabile.
Marian IANCU+40766748640www.itpgrup.ro