Cum trebuie hraniti porumbeii?

“După cum reiese din tabelul de mai jos, cea mai mare parte din ceea ce ne hrănim porumbeii constă în carbohidrați. Sistemul digestiv al unui porumbel modifică carbohidrații din porumb, grâu și mazare în proteine ​​animale, care sunt apoi stocate în mușchi și ficat al păsării sub formă de glicogen. În timpul cursei, glicogenul trebuie schimbat în energie în același mod ca și în motorul unei mașini, energia pentru a mișca vehiculul este derivată din benzină. Arderea a 1 gram de glicogen dă porumbelului 4.1 calorii de energie. Ori de câte ori rezervorul de glicogen a fost uscat și porumbelul nu a ajuns în voliera, el începe să-și ardă proteinele corpului, care au aceeași valoare de combustie de 4,1 calorii. Porumbelul își folosește propriile mușchi, pierzând în greutate și, în cazuri extreme, poate veni acasă, fără să mai rămână altceva decât pene și oase.

 

 

Pigeon-Racing-Nutrition-Table
Ar fi fost mult mai bine dacă în timpul acestor curse de maraton un porumbel ar fi putut avea suficientă grăsime pentru a arde. Dacă, înainte de a fi introdusă în coș, li sa oferit o hrană bogată în grăsimi, în loc de hrana normală care are un conținut redus de grăsimi. Dacă acest lucru a fost făcut, porumbelul nu ar fi fost forțat să-și folosească mușchii; ar fi venit acasă frumos și rotund, în stare excelentă, pentru că în loc de proteine, avea grăsime disponibilă pentru energie. De asemenea, ar fi necesitat mai putine grame de grasime, deoarece grasimea are o valoare de combustie mult mai mare decat carbohidratii si proteinele. Un gram de grăsime oferă un porumbel cu 9,3 calorii, care este de 2,33 ori mai multă energie.

Știți că o mașină de curse Formula-1 nu folosește benzină obișnuită, ci un combustibil mult mai mare în producția de energie.

Pentru a oferi porumbeilor lor o cantitate suplimentară de grăsimi, unii crescători ii hrănesc cu mai mult porumb (4% grăsimi) și ovaz (7% grăsime). Si din acelasi motiv, la sfarsitul sezonului, cand porumbeii sunt in aer intreaga zi in timpul curselor de fond, alti crescatori isi hranesc pasarile cu seminte cu continut ridicat de ulei, cum ar fi floarea-soarelui (28%), semintele de in (34%), canepa (32%) și rapiță (42%). Semințele care conțin ulei nu sunt doar un tratament pentru porumbei, ci sunt mult mai importante decât acestea. Atunci când sunt în joc victorii în curse deosebit de dificile, ele pot deveni factorul decisiv, deoarece ajută păsările să se agațe de forma și greutatea lor, chiar și în condiții extrem de dificile.

Cercetătorii din Marea Britanie au dovedit deja că alimentarea bogată în grăsimi duce la o îmbunătățire a performanței, mai ales când furajele au fost amestecate cu 5% ulei de porumb. Dar să ne întoarcem la arahidele, combustibilul de primă clasă pentru motoarele de curse ale porumbeilor. Arahidele sunt alune, rotunde, acoperite cu o pielita maronie subțire. Când scoateți pielea, piulița albă se separă în două jumătăți. Ca și în cazul altor furaje pe care un porumbel nu le cunoaște, este nevoie de un timp pentru ca aceștia să se obișnuiască cu arahidele.

Cel mai bun moment pentru introducere este iarnă și, în general, există puține probleme. Chiar și după câteva zile, păsările încep să selecteze arahidele din furaj, ca și cum ar încerca să-i spună cuiva că nu au mâncat nimic mai delicios. Chiar și cea mai timidă pasăre poate fi învățată să mănânce din mână cu arahide. Un crescator inteligent va avea intotdeauna o mana de arahide in buzunar. De asemenea, se pare că arahidele reprezintă cea mai bună metodă posibilă de a aduce porumbei tineri înapoi în voliera.

Crescatorii care ofera arahide păsărilor lor ar trebui să țină cont de faptul că aceste nuci depășesc cu mult alte furaje cu valoare energetică: 5,7 grame sunt egale cu 10 grame de amestec obișnuit. Dacă am hrani porumbeii noștri numai cu arahide, le-am putea tăia rațiile la jumătate. Este oareposibil ca porumbeii să supraviețuiască doar cu arahide? Dr. Meyer mi-a spus despre un vechi prieten, cineva pe nume Eduard Pape din Hamburg, care fusese muncitor la port, descărcând arahidele pentru fabricile de petrol. La scurt timp după război, domnul Pape își hrănea deja porumbeii numai cu arahide, pentru că le primea pe degeaba. Nu le-a dat prea mult, asigurându-se că nu i-a suprasolicitat și a venit cu rezultate excelente în curse, mai ales in cursele mai dificile.

Atunci când furam arahidele, trebuie să ținem cont de faptul că arahidele, cu un conținut de proteine ​​de 30%, urmăresc soia în cea mai mare parte a conținutului de proteine. Arahidele sunt mult mai mari în proteine ​​decâtporumbul, de exemplu, sau grâul. Ca sursă de arahide proteice, arahidele sunt, de asemenea, hrana ideală pentru porumbeii tineri, crescuți în cuib. Formarea unui arahide este similară cu cea a laptelui, care constă doar din grăsimi și proteine. Dar arahidele sunt scumpe, așa că ar trebui să le hrănim doar când sunt mai necesare.
Dr. Meyer cumpără arahidele de la compania de hrană pentru animale, le sparge în mașina de bucătărie, astfel încât arahidele au fost sparte în trei sau patru bucăți, pentru că atunci când cineva alimentează alunele întregi, cei mai agresivi porumbei vor fi înghițit deja zece bucati, păsările mai puțin agresive, care adesea sunt cei mai buni sportivi, au reușit să obțină prima lor bucata. Toți porumbeii ar trebui hrăniți cu o cantitate egală din această hrană valoroasă. El poartă întotdeauna câteva jumătăți de arahide în buzunarul hainei de lucru; el îi hrănește pe aceștia în mod individual. Prefera porumbeii imblanziti; părerea lui este că este întotdeauna în interesul unui crescător să aibă o relație bună cu păsările sale.

Atunci când prognoza meteo indică vânt din fata, toți participanții primesc o porție suplimentară de arahide în pregătirea pentru un zbor intens. Dar când se anunta vant din spate, porumbelul primește alune cu moderatie. Dacă se află într-o cursă care implică două nopți pe drum, dr. Meyer ii hrănește cu boabe dimineața (bogate în carbohidrați), si la începutul după-amiezii (cand mai ramane timp de baut), porumbeii primesc arahide după cum le place. Deoarece o mana de arahide este egală cu valoarea energetică a două mese de boabe, păsările mănâncă pentru două zile. În același timp, dr. Meyer știe că atunci când boabele sunt date in cos, porumbeii lui nu prea vor manca…..”